Hur blir jag en kristen?

Det handlar om Jesus

Jesus Kristus och tron på Honom är själva centrum i den kristna tron.

"Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv."
(Joh 3:16)

Du är skapad till ett liv tillsammans med Gud

Vi tror att jord och himmel och hela universum är skapat av Gud. Det har inte kommit till av en slump utan att det finns en "designer" bakom allt. Detta betyder att denna designer (Gud) skapade oss människor med ett syfte, han ville och vill fortfarande ha kontakt med oss människor. Vi är hans perfekta skapelser som han vill dela sin kärlek med. Han vill ha en personlig relation med var och en av oss.

Gud har skapat dig för att just du och Han ska ha en härlig, nära och unik gemenskap med varandra, gå igenom varenda dag av det här livet tillsammans och finnas hos varandra i evighet efter det att ditt liv på jorden har tagit slut.

Problemet

För att relationen mellan dig och Gud skulle bli möjlig, var det en sak som måste röjas ur vägen. Något som kom in i skapelsen efter det att Gud hade gjort allt gott och fullkomligt. Detta kallas i Bibeln för "synd". Jesaja's bok beskriver hur människan gick bort ifrån den Gud som skapat henne och älskar henne:

Vi gick alla vilse som får. Var och en av oss ville vandra sin egen väg" (Jesaja 53:6)

P.g.a. att vi är syndare och har skuld kan vi inte få kontakt med Gud. Våra fel och brister ligger oss till last och har skapat en skiljemur mellan Gud och oss människor. Bibeln säger att syndens lön är döden. Om vi förblir syndiga kommer vi också förbli "döda" och "tomma" invärtes.

De goda nyheterna

De goda nyheterna är att Gud själv valde att ta straffet för dig och mig. Hans Son Jesus Kristus kom till jorden för drygt 2000 år sedan och visade under tre år genom att predika glädje, bota alla sjuka och sträcka sig ut till de mest utsatta, att Gud är rakt igenom god och kärleksfull.
Men det viktigaste han gjorde - den viktigaste enskilda händelsen i världshistorien - var att han dog för alla de synder som skiljde människan från Gud. Han tog syndens straff - dog en plågsam och förudmjukande död på ett
kors - för att vi skulle kunna gå fria, och komma tillbaka till den Gud som vi hör hemma hos.

Ingen kan förtjäna det som Han gjorde. Ingen kan med hjälp av goda gärningar, religion eller något annat, återställa sin relation med Gud. Bara genom att tro på Jesus Kristus, och tro på att det Han gjorde var för vår skull, kan synd tvättas bort och vägen till Gud öppnas. Du bestämmer, för det är ditt liv. Genom att tro på Jesus och ta emot hans förlåtelse kan du bli frälst, vilket betyder räddad. Räddad från din synd och räddad till ett evigt liv tillsammans med Gud. Bibeln beskriver frälsningen som att Jesus flyttar in i ditt hjärta och du blir född på nytt till ett liv i gemenskap med Gud.

Hur blir man då kristen?

I Bibeln står det så här i Romarbrevet 10:9:
Ty om du med din mun bekänner att Jesus är herre, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli räddad.

Om du vill bli frälst kan du be ungefär så här:

Jesus, jag tror att du dog för mina synder och att du uppväcktes från de döda för att jag skulle få evigt liv. Nu ber jag dig att komma in i mitt liv och jag bekänner dig som min Herre. Tack för att du förlåter mig alla synder. Tack för att jag nu är ett Guds barn genom tron på dig. Tack för att alla löften i Bibeln nu gäller mig. I Jesu namn, amen.

Det räcker. Det som kan tyckas så enkelt är också så oerhört svårt. Det innebär att du erkänner att DU inte räcker till, att du vill göra upp med det som är ont i ditt liv och att du tillåter Gud att komma in och påverka dig. Det är definitivt värt allting och har du inte prövat det så gör det! Om du ärligt vänder dig till Jesus så kommer du att få uppleva honom.

Några tips:
  • Bed och lyssna på Gud. Alla relationer bygger på kommunikation. Du bara är dig själv, ber dina böner och försöker höra hans röst – ofta är den som en inre maning.
  • Börja läsa Bibeln
  • Sök gemenskap med andra kristna. Vi hjälper dig komma med i en mindre grupp där du tillsammans med de andra kan växa i din tro. Bor du inte i Bollstabruk med omnejd kontakta oss så skall vi hjälpa dig att hitta en församling där du bor.
Gud Välsigne dig och om du nu blivit en kristen, så tveka inte att berätta det för andra!

 Mötesprogram